Dette er Sandnes tennisklubb


Sandnes tennisklubb ble restiftet i 2014 og har i 2023 økt medlemsmassen til 288 medlemmer, hvor halvparten er barn og ungdom mens den andre halvparten er voksne medlemmer. Medlemmene er likt fordelt mellom jenter og gutter, kvinner og menn.

Vi har per 2023 treninger i Sandnes idrettspark i utesesongen fra mai til august, og i innendørssesongen er vi spredt rundt i ulike bydeler. Vi trener på Sandved, Trones, Bogafjell, Austrått og Malmheim og Soma.

Styrets leder er Torgrim Bruun-Jansen. Klubbens hovedtrener er Henning Frøystein. Klubbens trenere er skolert gjennom Norges Tennisforbunds trenerløype, som er sertifisert på gullnivå i ITF (International Tennis Federation).

Sandnes Tennisklubb jobber for å få bygget tennishall i Sandnes slik at tennis i større grad blir en fritidsaktivitet tilgjengelig for alle gjennom hele året.

«Tennis – en livslang familieidrett»

Vi ønsker å skape et trygt og inkluderende miljø med fokus på trivsel og idrettsglede. Flest mulig skal spille lengst mulig. Vi ønsker å være et inspirerende samlingssted for barn, ungdom og voksne i Sandnes hvor tilhørighet og fellesskap er viktige målsetninger. Vårt primærfokus er at medlemmene trives i miljøet og ønsker å være medlemmer lenge.

Vi vil at flere både barn, ungdom og voksne i Sandnes skal få oppleve hvor gøy og sosialt tennis er, og hvor bra det er for helsen!

Tennis Kids

Sandnes Tennisklubb følger det offisielle barnetennisprogrammet til Norges Tennisforbund. Tennis Kids er et helhetlig program med en rød tråd fra blått til rødt, oransje, grønt og gult nivå, med tilhørende treningsinnhold, turneringer og aktiviteter.

Blått nivå

Grunnleggende motoriske ferdigheter. Kast og mottak. Tilvenning racket og ball. Passer fra 4 år.

Rødt nivå

Barn som har fullført blått nivå. Rød tennisball og rød banestørrelse. Deles inn i tre trinn: Rød 1, Rød 2 og Rød 3.

Oransje nivå

For de som har fullført rødt nivå. Oransje tennisball og oransje banestørrelse. Deles inn i tre trinn: Oransje 1, Oransje 2 og Oransje 3.

Grønt nivå

For de som har fullført oransj nivå. Grønn tennisball og full banestørrelse. Deles inn i tre trinn: Grønn 1, Grønn 2 og Grønn 3.

 

Tennisintro for firma

Vi tilbyr to timers økt for opptil 18 deltagere samtidig. Det blir lagt opp til en kombinasjon av instruksjon og spill. Instruksjon første time, og spill andre time. Hovedfokus er å ha det kjekt!

Opplegget er rettet mot nybegynnere, med mindre annet blir avtalt. Still i treningstøy du er komfortabel i, og benytt sko beregnet for hallidrett. Vi stiller med racketer og baller.

Hvis ønskelig, kan man bestille to økter fordelt på samme helg eller to forskjellige helger. Ta kontakt, så avtaler vi tid.

Tennisintro for skoleklasser

Vi besøker gjerne barne- og ungdomsskoler for å arrangere en tennistime i gymtimen i skolens nærmeste idrettshall. Vi tar med tennisnett, tennisballer og tennisracketer nok til hele klassen.

For ungdomsskoler og videregående skoler vil vi anbefale at gymtimen gjennomføres på tennisbanene i Sandnes idrettspark. Banene åpnes i april og stenges i oktober. Ta kontakt!

 

Bouvet fikk prøve tennis i juni 2022:

«Det var veldig bra og kjekt! Supert å lære det grunnleggende»

«Det var fantastisk – jeg kan ikke vente til neste gang!»

«Det var veldig gøy!»

Folkehelse

Tennisklubbene bidrar til at både barn, ungdom og voksne får lyst til å være aktive på fritiden sin. Norges Tennisforbund anslår at nærmere 150.000 nordmenn spiller tennis. Det er et godt bidrag til at flere nordmenn kommer seg ut av huset for å møte andre mennesker og får en bedre helse.

Tennis er ifølge en rekke undersøkelser en av de mest helsebringende idrettene du kan drive med. Med helse mener vi fysisk, psykososial og emosjonell velvære.

Å spille tennis gir deg god helse. Stadige forflytninger gir deg et variert bevegelsesmønster der pulsen går opp og ned. Dette gjør tennis til en av de idrettene som gir best helseeffekt. Tennis gir god kaloriforbrenning, bygger muskler, styrker skjelettet, bedrer fleksibiliteten din, utvikler koordinasjon og gir en helhetlig god helse.

 

Tennis på blå resept?

Tidsskriftet til Den norske legeforeninghar publisert artikkelen «Racketsport – for et lengre og bedre liv». Den er for lang til å gjengis her, men vi tar med et lite utdrag påstander som dokumenteres og drøftes grundigere i artikkelen:

«Hadde tennis, squash eller badminton vært et medikament, burde leger foreskrevet det til sine pasienter»

«En treningsøkt med racket inneholder mange ulike elementer som til sammen gir en allsidig form for trim, med både fysiske og mentale utfordringer»

«Mange av dem som har funnet gleden ved tennis eller badminton fortsetter å spille til langt inn i alderdommen. Sosiale aktiviteter hos eldre har vist seg å ha en positiv effekt på helsen»

 

Samfunnsbidrag

Idretten og andre organisasjoner som bidrar til meningsfulle fritidstilbud, gjør viktige bidrag for samfunnet.

Turneringer, ulike arrangement og hverdagsaktivitetene bidrar både til glede, forsterket folkehelse og har mange nytteverdier for lokalsamfunnet. For eksempel bidrar idrettsbevegelsen til at det legges igjen mye penger i lokalsamfunnet.

Kollektivtransport, sportsutstyr, mat og drikke, hoteller og restauranter m.m. Idretten bidrar også til arbeidsplasser og mer levende lokalsamfunn. Idrettsarrangement gir derfor stor lokal verdiskaping.

Tennis er en viktig del av idrettsfamilien og bidrar til å forsterke idrettens verdiskaping og idrettsturisme. Tennis er det åttende største særforbundet. Utenfor Norges landegrenser er tennisens popularitet enda større. Globalt er tennis verdens største individuelle sport, med en milliard fans fordelt på over 200 land. I Norge har tilgangen til anlegg vært en stor begrensning – derfor er det norske tennismiljøet svært opptatt av å bygge flere tennisbaner rundt omkring i landet.

Norges Idrettsforbund estimerer 75 000 årlige arrangement, nærmere 2 000 ansatte og over en milliard i årlig omsetning. For næringslivet og det offentlige medfører dette flere milliarder kroner i verdiskaping. Samtidig bidrar dette til å skape attraktive bo- og arbeidsfellesskaper rundt om i kommunene


Tennis for alle

Uansett alder, kjønn, etnisitet, ferdighetsnivå eller fysisk form så kan tennis utøves sammen som en familieaktivitet. Få idretter kan tilby akkurat dette.

Alle, men spesielt unge deltakere i tennis vil gjennom tennis aktivitet lære seg viktige livsferdigheter som: arbeidsetikk, fair play, ta ansvar og avgjørelser, håndtere motgang, forbedre struktur og disiplin, lære å konkurrere, håndtere press, lagarbeid mm.

Ser du etter et konkurransemiljø, en sosial arena, vennskap, bedre helse, tid med familien og/eller venner, organiserte turneringer nasjonalt og/eller lokalt, en helårsidrett, en sport du kan spille over hele verden, en tidsbesparende helsebringende aktivitet – velg tennis!

Uansett nivå og alder så kan du ha glede av tennis. Tennis kan spilles fra tidlige barneår til langt opp i alderdommen. Uansett fase, så er tennis en morsom aktivitet samtidig som du får et svært godt treningsutbytte. Tennis utvikler din årvåkenhet, taktiske forståelse, evnen til å treffe valg, problemløsing mm. Forskning viser at dette skaper nye nervebaner og er dermed med på å trimme din hjerne hele livet.

 

Tennis passer like godt for 6-åringer som 60-åringer. Liten og stor kan spille sammen.

 

Tennis på tvers av generasjonene

Ikke bare er tennis en super familiesport. Små og store kan ha gjensidig nytte av å spille med hverandre – ungdommer kan ha stort treningsutbytte av å spille med yngre barn, og voksne kan oppleve stor utfordring i å spille mot ungdommer. Aldersforskjellene viskes gjerne ut både på trening og i turneringssammenheng.

Tennis er tilrettelagt slik at man i klubbmiljøene ofte knytter bånd til mennesker man normalt kanskje ikke ville ha knyttet bånd til. Tennis minsker generasjonskløfter og gir glede og læring både den ene og andre veien.

 

Her et spesielt, men ikke unikt tilfelle på lokale tennisturneringer: Det er noen tiår i aldersforskjell på disse to som møttes i en turneringskamp på Bryne.

 

Tilgjengelighet for hele sandnes

Vi ønsker å være en tennisklubb for hele Sandnes. Vi forsøker å være en pådriver for å få tennissporten ut i flest mulig bydeler i Sandnes gjennom skolebesøk, «bingetennisbaner» og aktivitetsdager, i tillegg til at vi trener i gymsaler og idrettshaller rundt omkring i flere bydeler. For tiden trener vi på Malmheim og Soma, Sandved, Trones, Bogafjell og Austrått. Vi forsøker å gjøre tennis mest mulig tilgjengelig for flest mulig.

Like viktig er det at vi når ut til alle samfunnslag. Idretten er fargeblind, og bakgrunn og etnisitet uvesentlig for å ha det gøy sammen med en meningsfull aktivitet. Vi håper å balansere et kvalitetsbevisst og seriøst drevet idrettstilbud, med en prislapp som ikke ekskluderer.

Vi slår gjerne også et slag for integrering. Vi har i samarbeid med Sandnes kommune stilt opp for å arrangere ten

En stor andel av våre medlemmer er tilflyttere fra andre land og kulturer. Tennis er en verdensidrett som mange utenlandske har et forhold til fra før. Tennis som møteplass gir en god og meningsfull start på en ny tilværelse, og fungerer dessuten som en felles plattform for mennesker fra vidt forskjellige kulturer.

Tennis har også vist seg å være et kjærkomment fritidstilbud for mange som ikke finner seg til rette i lagidretter eller de mer «tradisjonelle» idrettene som vanligvis tilbys i Norge.

 

Ivaretagelse og utvikling av ungdom

Mange tennisklubber er flinke til å utvikle ungdommene sine. Ikke bare lære dem tennis og gjøre dem mer målbevisste, selvstendige og strukturerte, men også gi dem leder- og trenererfaring.

Sandnes Tennisklubb har det siste året sendt ungdommer både på lederkurs i regi av Rogaland idrettskrets, og trenerkurs i regi av Norges Tennisforbund. Vi forsøker å bygge opp ungdommene våre ved å gi dem tillit og ansvar gjennom sommerjobber og assistentroller.

Lokal rekruttering av ledere og trenere gir utvilsomt en mer bærekraftig utvikling for klubben. Like viktig er den verdien vi gir ungdommene ved at de får styrket selvtillit og selvfølelse gjennom arbeidserfaring og kompetansebygging.

Små og store oppdrag gir ungdommene mestringsfølelse og bidrar ofte også til at båndet til klubben og sporten styrkes, og til en positiv utvikling av de sosiale ferdighetene. Vi opplever å få takk fra foreldre etter at ungdommene har blomstret i rollen som trener.